Jak urządzić małą kuchnię?

Opublikowano: 07-08-2020

Wróć do spisu artykułów


Jednym z największych wyzwań, przed którymi staje większość inwestorów kupujących mieszkanie z rynku wtórnego lub deweloperskiego, jest konieczność odpowiedniego urządzenia małej kuchni. Zarówno w dawnym budownictwie, jak i w tym obecnym, kuchnia niestety jest często okrojona z metrażu na korzyść przestrzeni wypoczynkowej. W jaki sposób zatem maksymalnie efektywnie wykorzystać przestrzeń w małej kuchni?

 

Jak optycznie powiększyć kuchnię?

Nie da się ukryć, że najważniejszą sprawą podczas urządzania małej kuchni jest jej optyczne powiększenie. Nawet jeśli sam metraż nie jest największy, dzięki kilku prostym trikom można daną przestrzeń wizualnie nieco „rozciągnąć”. Kluczowe w tym wypadku jest oświetlenie. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że nawet jeśli kuchnia jest dobrze oświetlona światłem naturalnym, bardzo ważne jest to, jakiego rodzaju światło sztuczne i w jakiej ilości zastosujemy. Nie można poprzestać na jednym tylko punkcie świetlnym, w kuchni musi się ich znajdować co najmniej kilka. Konieczne jest na przykład doświetlenie blatu roboczego czy płyty grzewczej. Nie mniej istotną sprawą jest to, na jaki kolor pomalowane zostaną ściany. Oczywiście muszą to być kolory jasne, mocno odbijające światło. Podobnie ma się sprawa z kolorem podłoża czy znajdujących się na ścianie płytek ceramicznych.

 

Sprytne rozwiązania

Rzecz jasna, urządzanie małej kuchni to nie tylko duża ilość światła czy dobrze dobrane kolory. W tak małej przestrzeni w bardzo wymagającym pomieszczeniu niezbędne jest bardzo sprytne zarządzanie dostępnymi metrami kwadratowymi. Musimy przecież zamontować w kuchni odpowiednią liczbę półek, aby pomieścić wszystkie rzeczy niezbędne do przygotowywania potraw. Doskonałym pomysłem są szafki z wysuwanymi lub obrotowymi półkami, co pozwala w maksymalny sposób wykorzystać przestrzeń. Nie poleca się w tym przypadku stosowania szafek z tradycyjnie otwieranymi drzwiczkami montowanymi na zawiasach. Zdecydowanie lepszą opcją będą różnego rodzaju żaluzje, osłony czy drzwiczki przesuwane.

 

Coś za coś

Podczas urządzania małej kuchni każdy inwestor mierzy się z problemem braku wystarczającej przestrzeni. Czasem nie jesteśmy w stanie zmieścić w niej wszystkiego, co sobie wcześniej zaplanowaliśmy. Niestety trzeba wówczas pójść na pewne kompromisy i ograniczyć bądź zrezygnować całkowicie z pewnych elementów lub urządzeń. W małej kuchni często trudno o kuchenkę mikrofalową, która zajmuje naprawdę sporo miejsca. Ofiarą cięć pada również płyta grzewcza, która musi zostać ograniczona do zaledwie dwóch palników.

 

Co z blatami?

Montaż blatów kuchennych to kwestia niezwykle istotna ze względów użytkowych. Blaty pozwalają na uporządkowanie przestrzeni kuchennej i jednocześnie stanowią miejsce robocze wykorzystywane do przygotowywania posiłków. W przypadku małej kuchni warto zastosować rozwiązanie, które wydaje się nielogiczne, czyli poszerzyć blaty. Z reguły każdy posiadacz małej kuchni stara się wszystko minimalizować, lecz w przypadku blatów dobrym rozwiązaniem jest poszerzenie ich o mniej więcej 20 centymetrów. Pozwoli to uzyskać sporo przestrzeni pod ścianą, która może być wykorzystana do przechowywania licznych przedmiotów.



Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję